GPN Preview: MotorStorm: RC

De wens van bijna iedere jonge knaap is rijden in een grote bolide met ongelooflijke velgen en luid ronkende motor. Helaas zal die droom als een zeepbel uit elkaar knappen voor de meeste van die knaapjes en blijft er maar één ervaring over die daarop lijkt: spelen met speelgoedauto’s! Bijna ieder jongetje had vroeger een draadloos bestuurbare auto waarmee je op kon scheppen bij je vrienden. Iedereen wilde er wel even mee rijden en als je er een had, dan kreeg je de aandacht van alle meisjes, want zo’n wagen was toch wel stoer hoor! Tegenwoordig loopt al het jonge gespuis echter al rond met iPhones en staat mijn autootje stof te happen in de schuur. Toch wordt na jaren mijn interesse voor de kleine wagentjes weer getrokken nu Evolution Studios komt met MotorStorm: RC!

MotorStorm: RC is een spin-off in de populaire MotorStorm-serie en het zal de eerste keer zijn dat de serie afwijkt van het gebruikelijke patroon. In het spel draait het namelijk om kleinere bestuurbare auto’s die je van bovenaf bestuurt, namelijk: als degene met de afstandsbediening in zijn handen. Het verdere idee achter de game is echter opnieuw hetzelfde. Als coureur reis je de hele wereld over in het meest ultieme racefestival van de hele wereld, dat zich op de meest extreme plekken afspeelt. Van de jungles tot aan grote ijsvlaktes, overal waar het maar moeilijk is om te racen: MotorStorm gaat erheen. De eerste Vita-titel in de serie zal via het PlayStation Network zowel op de handheld van Sony verschijnen als op haar PlayStation 3. Wanneer je de game koopt voor het ene platform, dan krijg je hem gratis voor het andere platform. Een zeer nette keuze van de ontwikkelaar, die hopelijk vaker ingezet zal worden.

Afbeelding

Dit is echter niet zonder reden, want over de twee versies is heel goed nagedacht. MotorStorm: RC is een lekker uitgebreide game die zowel een singleplayer als een multiplayer bevat. Deze zagen we al eerder in het concept van de vorige titels. Het leuke aan deze versie is echter dat je de saves die je hebt op de PlayStation 3 met één druk op de knop overzet naar je Vita en andersom. Zo kun je zelf kiezen waar en wanneer je verder gaat in de singleplayer of je kunt in de trein nog snel een multiplayer race doen om nog wat levels omhoog te gaan. MotorStorm: RC wordt een van de games die laat zien hoe makkelijk het overzetten van data is tussen twee platformen en biedt veel waar voor je geld.

Voor een downloadbare game heeft MotorStorm: RC namelijk, zoals gezegd, lekker veel om het lijf. Allereerst is er de singleplayer die je opnieuw langs allerlei locaties brengt in het grote MotorStorm-festival. Je racet met acht verschillende soorten voertuigen in zestien verschillende levels, die meermaals terug zullen keren met nieuwe regels en voorwaarden. Onder de acht voertuigen zijn opnieuw gewoon raceauto’s, maar ook buggy’s, Big Rigs en trucks. Dit zijn geen schokkende vernieuwingen, aangezien alle omgevingen en wagens al in eerdere games uit de serie zaten, maar de gameplay binnen de singleplayer is wel volledig anders. Je speelt de game vanaf een bovenaanzicht in tegenstelling tot het achteraanzicht van de voorgaande games en dit vergt toch een nieuw tactisch inzicht. Ieder voertuig heeft ook zijn eigen voor- en nadelen die je van bovenaf moeilijker in kunt schatten, waardoor een fout sneller gemaakt is dan je zou denken.

Een scherpe bocht nemen met een grote truck van bovenaf levert namelijk meer problemen op dan wanneer je dit doet vanuit een achteraanzicht. Het inschatten van afstanden, snelheid en de positie van tegenstanders krijgt een compleet nieuwe feeling, wat dit een toffe nieuwe stap maakt voor de serie. Er verandert, in deze spin-off van de franchise, echter nog een hoop meer dat redelijk onverwachts zal komen voor de fans. In de singleplayer merk je dit minder, maar de multiplayer bevat veel van deze wijzigingen. Evolution Studios heeft namelijk besloten om geen directe competitieve multiplayer in de game te stoppen, wat betekent dat je niet direct online kunt spelen tegen je rivalen. Wat je wel kunt doen, is de snelste tijden neerzetten in de offline races, waardoor je vrienden en familie voorbij kunt gaan op de leaderboards. Tijdens iedere race zie je een ‘ghost-spoor’ van mensen uit je PlayStation Network-lijst verschijnen op de baan. Net als bij ModNation Racers: Road Trip is het erg zonde dat er niet direct gespeeld kan worden tegen andere spelers, maar de ghost-lijnen zijn beter dan niets.

Afbeelding

Exclusief voor de PlayStation 3-versie is er wel een leuke vorm van multiplayer, namelijk de co-op modus. In tegenstelling tot de vorige drie delen in de serie, die op de console verschenen, is het dit keer mogelijk om met vier spelers tegelijk te spelen in split-screen in plaats van twee. Een goede toevoeging die zorgt voor een nieuwe stap in de serie. Hetzelfde geldt voor de nieuwe functie genaamd ‘Pitwall’, die sociale netwerken als Facebook en Twitter immiteert. Je deelt foto’s, video’s, prestaties en persoonlijke updates via dit netwerk, zodat mensen uit je vriendenlijst, die de game ook hebben, dit kunnen lezen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de inhoud te delen met de hele wereld, zodat iedereen kan genieten van jouw beste momenten en prestaties. Voor een handheld die grotendeels draait op verbondenheid tussen verschillende netwerken is dit een goede zet die, indien goed werkend, een echte toevoeging kan zijn.

Tenslotte onderscheidt MotorStorm: RC zich ook nog eens door zijn prachtige graphics, zeker voor een downloadbare game. In totaal zijn er vier verschillende omgevingen beschikbaar: de woestijnen van MotorStorm, de jungles van MotorStorm: Pacific Rift, de verwoeste stad van MotorStorm: Apocalypse en de ijsvlaktes van MotorStorm: Arctic Edge. Iedere omgeving is dus al eerder voorgekomen, maar krijgt wel unieke levels die speciaal voor de game gemaakt zijn. Ze zien er allemaal werkelijk prachtig uit en de effecten erin zijn fantastisch, ondanks dat ze niet dezelfde kracht hebben als bijvoorbeeld die uit MotorStorm: Apocalypse. Hetzelfde geldt voor de vele wagens die het spel aanbiedt: iedere wagen zit vol met evenveel details als op de console mogelijk was, ondanks dat deze wat minder duidelijk naar voren komen doordat de auto’s natuurlijk vrij klein zijn.

MotorStorm: RC is een uniek nieuw blik op de MotorStorm-franchise die heel goed uit lijkt te pakken. De auto’s mogen dan wel naar mini-formaat zijn gekrompen, de content is opnieuw enorm en zeker voor een downloadbare game. Een singleplayer met een enorm festival om door te spelen, waarin veel wagens en levels zitten vormen de basis voor het spel, waarnaast een vernieuwde co-op modus en een kleine multiplayer ook nog eens een leuke rol spelen. De grootste verbetering zit hem echter in de volledig opnieuw uitgevoerde gameplay, die je in de schoenen plaatst van iemand die een raceauto bestuurt. Vanuit een bovenaanzicht stuur je de kleine auto’s aan, een uniek concept dat meer tactische inzicht vereist dan ooit tevoren. Helaas hebben we zelf nog niet met Motorstorm: RC aan de slag gemogen, maar ‘Honey, I Shrunk The Motorstorm!’ lijkt goed uit te pakken!Er zijn momenteel geen reacties gevonden.


Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsten.

Geen cijfer

User score:
0 stemmen

0


Schrijf nu een review over MotorStorm: RC

MotorStorm: RC boxart

MotorStorm: RC


PS3 en PSVita
22 februari 2012
Racer
Sony Computer Entertainment