GPN Column: ACTA

Ja hoor, daar gaan we weer. Met SOPA (Stop Online Piracy Act) en PIPA (Protect IP Act) nog vers in het geheugen zou je denken dat de hoge heren het erbij zouden laten. Echter, niets is minder waar, want er staat alweer een nieuwe wet voor de deur die meer consequenties heeft dan SOPA en PIPA. Het is inmiddels gelukt om deze twee wetsvoorstellen in de ijskast te zetten, omdat enorm grote groepen mensen hier tegen protesteerden. Niet alleen personen maar ook bedrijven protesteerden hevig. Echter, er staat dus weer een nieuwe wet klaar, genaamd ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Nou leek het bij SOPA nogal snel te gaan. Ineens was het er, of nog beter gezegd: het wetsvoorstel kreeg pas erg laat aandacht, waardoor het leek alsof dit wetsvoorstel maar haastwerk was. Dit is natuurlijk niet het geval. Wetten van zo’n grote omvang maak je niet in een paar dagen. En dit geldt dus ook voor ACTA. Wanneer we in de geschiedenis van ACTA gaan kijken, zien we dat het allemaal begon in 2007. De Verenigde Staten, de Europese Unie, Zwitserland en Japan kondigde samen aan dat ze over het eerder genoemde wetsvoorstel gingen onderhandelen. Sinds 2007 zijn er al meer dan vijftien onderhandelingsrondes geweest. De VS, Canada, de Europese Unie, Zwitserland, Japan, Korea, Singapore, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Jordanië, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten namen deel aan deze onderhandelingen. Uiteindelijk is het verdrag ondertekend door de Verenigde Staten, de Europese Unie en tweeëntwintig van haar lidstaten, Australië, Canada, Japan, Marokko, Nieuw-Zeeland, Singapore en Zuid Korea. Nederland heeft het verdrag echter nog niet ondertekend. Hoewel ACTA al is ondertekend op 1 oktober 2011, is het nog niet van kracht gegaan. Dit komt omdat het verdrag nog niet is geratificeerd door zes staten. Dit wil zeggen dat de wet nog niet is bekrachtigd in zes staten. Dit kunnen ze echter makkelijk doen door het parlement er over te laten stemmen.

Afbeelding

SOPA was bedoeld om content met copyright te beschermen tegen het onrechtmatig gebruik van deze content. ACTA in een notendop is ongeveer hetzelfde. De gedachte erachter is het beschermen van intellectueel eigendom en het voorkomen dat er kopieën van worden gemaakt. Nu zijn het niet alleen maar kleine dingen, zoals een video die je op YouTube vindt, het geldt ook voor veel grotere dingen, zoals auto’s, muziek, de gezondheidszorg etc… De bedoeling is dan ook dat de kwaliteit van deze producten omhoog zal gaan. Dit klinkt natuurlijk hartstikke leuk en aardig, maar er zit, zoals we natuurlijk konden verwachten, een adder onder het gras.

Het Engelse woord counterfeit betekent los vertaald ‘een fraudematige imitatie van iets anders’. Wanneer er bijvoorbeeld een bestand word gekopieerd over het internet, is deze exact hetzelfde en geen imitatie. Het probleem is dat ‘intellectueel eigendom’ niet echt staat beschreven in ACTA. Er is dus niet duidelijk vastgelegd wat hieronder valt. Het kan dus om een trademark gaan, maar ook om een idee of informatie waar later weer copyright op wordt geclaimd. Stel je volgt een cursus. Wanneer je de opgedane kennis aan een familielid doorverteld, ben je volgens ACTA een crimineel, omdat je gratis informatie verstrekt waar alleen jij voor betaald hebt. Het zal per land verschillen, maar het zou daarom kunnen zijn dat je in de gevangenis belandt. Het klinkt misschien een beetje raar, maar dat is de daadwerkelijk tekst van ACTA ook. Daarom wil ik hieronder een voorbeeld geven van wat er kan gebeuren met het internet.

Je zal niet raar opkijken als ik je vertel dat je je internetverbinding voor zowel het verzenden van data als het downloaden van data gebruikt. Wanneer ACTA in werking treedt, moet je ISP (Internet Service Provider) ieder pakketje aan data, dat je verstuurd of ontvangt, controleren of het content bevat waar copyright op zit. Wanneer dit het geval is, kun je van het internet afgesloten worden of nog erger, je kunt een claim aan je broek krijgen. Een MP3 via MSN versturen, een video uploaden van een feest (met muziek van een bekende artiest er in), of een nieuwsartikel via de mail verzenden, kan dus ernstige gevolgen hebben. De ISP krijgt er naast het controleren van je verbinding ook nog een andere taak bij. Ze zijn bij ingang van ACTA namelijk ook verplicht om te kijken of er materiaal met copyright of links ernaar op hun servers te vinden zijn. Wanneer dit het geval is, moet de desbetreffende site geblokkeerd worden. Sites als Twitter en YouTube zouden dan vanzelfsprekend in enorme problemen komen. Dit zijn maar twee sites, maar we weten heel goed dat nagenoeg iedere site wel een link bevat naar materiaal met copyright. Nu is een site blokkeren niet zo heel erg, omdat er altijd wel manieren zijn om de blokkade te vermijden.Dit zou nu ook wel kunnen, alleen worden de manieren die je dan moet gebruiken ook illegaal. Dit was tot voorheen nog niet het geval. En het ergste van allemaal is nog wel dat een groot gedeelte van de mensen die over ACTA beslissen, niet eens echt weten hoe het internet in elkaar steekt.


Er zijn momenteel geen reacties gevonden.


Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsten.


iphone applicatie

Game releases